Information

Your search text must be at least 3 characters.

Sırada Türksat 4B var .

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar’ın moderatörlüğünü yaptığı Ankara’nın Gündemi Programı’na konuk oldu. Bakan Elvan, İhlas Medya Ankara Grup Başkanı Nuri Elibol, Türkiye Gazetesi Ankara Temsilci Yardımcısı Ercan Gürses’in sorularını cevapladı.

Bakan Elvan, son günlerde kamuoyunun gündeminde olan internet düzenlemesine ilişkin, “Dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir ülkesinde yasadışı bir görüntünün ya da ses kaydının internet ortamında yer alması mümkün değildir. Ama Türkiye’de yasa dışı ses kaydından, görüntüden geçilmiyor.

Türk Caza Kanunumuza göre özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi bir suçtur. 132’den 139. maddeye kadar olan kısımda kişilik haklarına yönelik, özel hayata yönelik hususlar var. Özel hayatın gizliliğinin ihlali halinde hapis cezaları var. Ama öyle bir durumla karşı karşıya kalıyorsunuz ki, yasa dışı bir şekilde çekilmiş, tamamıyla illegal bir görüntü, ses kaydı bir bakıyorsunuz kimin gönderdiği belli değil, yurtdışından bir yerden gelmiş ve bunları tespit edemiyorsunuz” ifadesini kullandı.

“MOBİL TELEFONDA VE İNTERNET HIZINDA AVRUPA’NIN BİRÇOK ÜLKESİNDEN İLERİ DURUMDAYIZ”

Uzaya gönderilen yeni uydularla beraber, en ücra yerlerde bile internet erişiminin sağlanacağını kaydeden Elvan, “Ulaştırma Bakanlığı olarak köylere internet götürüyoruz. Hangi gelişmiş ülkede 3-5 hane olan yerlere internet götürülüyor? Özellikle internet çekmeyen, mobil telefon çekmeyen aşağı yukarı 2 bine yakın köyümüze internet götürdük, götürmeye de devam ediyoruz. Bu köylere hem mobil telefon çekilmesini sağlıyoruz hem de internet ulaşmasını sağlıyoruz. Firmalar için de bu pek karlı değil ama en ücra köşelerde bile insanlar artık internet kullanabiliyor.

Ben TÜRKSAT 4 A vesilesiyle Moskova’daydım. Moskova’da otelin lobisinde telefon çekiyor, 20. kata çıkıyorsunuz telefon çekmiyor. Biz şu anda, mobil telefonda ve internet hızında Avrupa’nın birçok ülkesinden çok daha ileri durumdayız. İnanılmaz bir alt yapı yatırımı gerçekleştirdik. 2002 yılında geniş bant internet kullanıcı sayısı 20 bin kişiydi. Bugün 34 milyona ulaştı. Bugün 64 milyon kişi internet kullanıyor. 10 yıl öncesinde bu mümkün müydü? 10 yıl önce çok çok büyük firmalar dışında, küçük işletmelerde ne internet vardı ne bilgisayar vardı.

Şimdi biz 3-4 ay sonra TÜRSAT 4 B uydusunu fırlatacağız. Biz 550 milyon Dolar para harcadık o iş için. Bu ülkenin insanı için harcadık. Bu ülkenin vatandaşları, gelişmiş ülkelerdeki insanların imkanları ne kadarsa onlar gibi faydalansın diye yapıyoruz bu yatırımları. Coğrafi olarak çok zor yerlerde, en ücra köşelerde bile internet çekecek artık. 4 B uydusu, yüzde 100 kapsama sağlayacak. Bununla da yetinmiyoruz, 4 B ile Irak, Suriye, Ürdün, Lübnan ve Afganistan’a internet hizmeti sunacağız. Bu kadar çok düzenleme ve yatırım yapan bir iktidar sansür ile suçlanabilir mi” şeklinde konuştu.

“SAKARYA VE KOCAELİ’DE KABLOLARIN KESİLMESİ PROBLEMİYLE KARŞI KARŞIYA KALDIK”
Ankara-İstanbul hızlı tren hattının, yaşanan olumsuzluklara rağmen kısa bir süre sonra hizmete gireceğini ifade eden Elvan, “Eskişehir-İstanbul hızlı tren hattını bir an önce açmak istiyoruz. Çok yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Bakanlığımızın en üst düzey bürokratından en alt düzey bürokratına kadar tüm arkadaşlarımız sahada şuanda. Sürekli takip ediyoruz, firmaları sıkıştırıyoruz. Ama maalesef bir taraftan biz yoğun olarak çalışmalarımızı sürdürürken, diğer taraftan sık sık, özellikle Sakarya ve Kocaeli sınırları içerisinde kabloların kesilmesi problemiyle karşı karşıya kaldık. Şuana kadar toplam 28 kilometrelik kablo kesildi. Yani 28 kilometrelik kablo yeniden çekilecek. Kesilen kablolara ek yapmak da mümkün değil, yeniden çekmek gerekiyor. Hatta en son Kocaeli’nde kablo kesen şahısın belirli bir bölümü yanmış. Buna rağmen şuana kadar şahıs bulunamadı. Ama güvenlik önlemlerini artırdık. Kısa bir süre sonra inşallah açacağız. Birkaç küçük bölgemiz hariç, şuanda deneme seferlerini yapıyoruz” diye konuştu.

“BATIKENT-SİNCAN METRO HATTINI PLANLANANDAN 11 AY ÖNCE AÇTIK”
Başkent’te yeni açılan Batıkent-Sincan metro hattında yaşanan yoğunluk ile ilgili eleştirileri cevaplan Elvan, şöyle konuştu:
“Biz Batıkent-Sincan metro hattını planlanandan 11 ay önce açtık. Dolayısıyla bizim Batıkent-Sincan istikametinde tren setlerinde eksiklerimiz var. Şuan imal ediliyorlar. İmal edildikçe bunları bu hatta aktaracağız. Açılışında, 8 dakika ile 12 dakika arasında tren seferleri olacağını söylemiştik. Bu, yıl sonuna kadar 2 dakikaya kadar düşecek. Yani her 2 dakikada bir herhangi bir istasyonda trene binilebilecek. Şu anki sıkıntılar tamamıyla 11 ay erken açmamızdan kaynaklanıyor. Özellikle demir yolu sektöründe ciddi ilerlemeler kaydettik. Bundan sonra da inşallah kendi milli trenimizi üreteceğiz. Çay yoluna yönelik olarak da çalışmalarımız devam ediyor. Şuanda test sürüşlerini yapıyoruz. İnşallah Mart ayı içerisinde açılışını gerçekleştireceğiz. Keçiören hattının bu yılsonunda biteceğini hesap ediyoruz. 2015’e girmeden test sürüşlerini tamamlamak istiyoruz. Esenboğa Havaalanı’na yönelik bir proje çalışması var. Onunla ilgili çalışmalar devam ediyor.”

“4 A VE 4 B UYDUSUNUN YAPIMINDA TÜRK MÜHENDİSLERİ DE ÇALIŞTI”
Elvan, Türksat 4 B uydusunun internet kullanıcılarına çok büyük fayda sağlayacağını belirti. 4 A ve 4 B uydularının yapımında Türk mühendislerinin de çalıştığını söyleyen Elvan, “Türksat 4 A ve 4 B uydumuzun kapasiteleri, şu andaki mevcut uydularımızın kapasitelerinin 3 katı kadar. Ve Türksat 4 A uydusu ile şu anda sırada bekleyen pek çok yerel ulusal televizyon kanallarına yayın yapma imkanı sağlayacağız. Türksat 4 B uydusunu da birkaç ay sonra fırlatmayı düşünüyoruz. Bu uyduyla özellikle internet kullanıcılarına çok büyük hizmet veriyoruz. Bu 4 A ve 4 B uydusunun yapımında Türk mühendisleri de çalıştı. Bu arkadaşlar Japonya’da Japon mühendislerle birlikte çalıştı ve ciddi bir alt yapı kazandı. İnşallah 5 A uydusu, Türkiye’de yapılacak. Arkasından 6 A uydusunu inşallah kendimiz yapacağız” dedi.
(İHA)

Paylaş