Information

Your search text must be at least 3 characters.

Kosavalılar’dan barikat tepkisi


3 yıl önce Sırplar tarafından köprüye yapılan ve geçtiğimiz ay yıkılan beton barikatlar kısa bir süre sonra tekrar koyuldu. İbre Nehri Köprüsü üzerine döşenen beton saksılı barikatlara “Barış Parkı” ismi verildi. Bölgedeki son durum konusunda İHA’ya konuşan Mitroviça Belediye Başkan Yardımcısı Erol Zekeriya, “Barış Parkı” olarak adlandırılan parkın kenti bölen park olduğunu belirterek, Sırpların bununla yetinmeyip hemen köprünün karşısına “Çar Lazar” isminin verileceği meydanın yapım çalışmalarına başladığını ifade etti. Zekeriya, “Köprünün üzerindeki beton saksılar nasıl ki barış parkı olamazsa, Çar Lazar Meydanı da bir yürüyüş parkı olamaz” dedi.
Zekeriya, “Gerginliğin etkisi 15 yıldır sürüyor. Çoğu kuzeydeki evini terk edip güneyde başkasının evinde yaşamak zorunda kaldı. Çok zor durumdalar. Kuzeyde 400’ e yakın daire işgal altında. Bunların çoğu Türklere ait. Onlar güneyde ya da Priştine’de yaşadıkları yerlerde kira ödemek zorundalar. Bu vatandaşlar işsiz ve yardıma ihtiyaçları var. Bu insanlar kendi şehirlerinde mülteci durumuna düştü” diye konuştu.
Kuzeyde yaşayan İslam Besi, fazla bir sorun ile karşılaşmadığını ancak hep temkinli davranması gerektiğini belirterek, “Burada hiçbir şekilde yeni bir meydan yapılamaz. Kosova yetkilileri buna sert şekilde karşı çıkmalı” dedi.
Güneydeki akraba ziyaretinden dönen ve Kuzey Sırp bölümünde yaşayan iki Boşnak kadından biri ise, Türkiye’nin buradaki soruna çözüm bulabileceğini belirterek, “Başbakan Erdoğan’a bayılıyoruz. Her seferinde göğsümüzü kabartıyor. Herkesin Ramazanını ve Ramazan Bayramı’nı kutluyorum” şeklinde konuştu. Diğer Boşnak kadın da, “Fiziki olarak buradayız ama kalbimiz ve gönlümüz Türkiye’de. Türkiye herkes için iyi. Herkese yardım ediyor. Ve her şeyden önce gerçekçi bir tavır sergilemektedir. Yaşasın Türkiye” dedi.
Güneyde yaşayan ancak kuzeyde çalışan İbrahim Kuyniç de olaylara tepki göstererek, “Köprünün üstüne Barış Parkı adı verilen bir parkın yapılacağı aklımıza gelmezdi. Bunun sonu ne olacak bilemiyoruz” ifadelerini kullandı.
Mitroviça’nın güneyinde yaşayan Fikret Köroğlu ise, “Bu park Barış Parkı değil. Adını öyle koymuş olabilirler ancak, buradaki beton saksılar ayrımdan başka bir şey değildir” dedi.
Mitroviça’da uzun süredir iki kesim arasında sorunlar yaşanıyor. Kosova polisi köprü üzerinde nöbet tutmayı sürdürüyor.
(İHA)

Paylaş